מושג שלא מספיק מבינים את חשיבותו. הערכה עצמית:
נתנאל ברנדן, פסיכולוג ידוע שחקר את נושא ההערכה העצמית זה מכבר 30 שנה, דיבר בספרו על חשיבותה ועוצמתה של ההערכה העצמית שלנו על אורח חיינו. הוא כותב:
הערכה עצמית מעניקה בטחון לפרט בכך שמגיע לו להיות מאושר, היא נותנת לו תחושה שיש לו ערך והוא רשאי וזכאי להילחם על זכויותיו, רצונותיו וערכיו. הערכה עצמית פועלת ככוח מניע העוזר לנו לפעולותינו. רמת ההערכה עצמית שלנו משפיעה על פעולותינו וכם ההיפך הוא הנכון.
- כולנו נולדים עם הערכה עצמית גבוהה, אך הערכה זאת יורדת במשך הזמן בעיקר בשל סיבות חברתיות ומשפחתיות. כשדמות סמכותית אמרה לך שאתה לא מוצלח, או שהבנת כי נכלת בדבר שאחרים הצליחו בו, או שהחברה לא קיבלה דעה כזו או אחרת שלך, כל החוויות האלו שינו את התפיסה שלך כלפי עצמך ברוב המקרים ברמה לא מודעת לתפיסה שלילית יותר.
תכונות הקשורולהערכה ככל שאדםעצמית:
- עצמאות: ככל שאדם בעל הערכה עצמית גבוהה יותר, כך יסתגל יותר לחיים עצמאיים וילמד לבטוח בעצמו ולהתאים את עצמו לחיים עצמאיים.
- גמישות: אנשים בעלי הערכה עצמית גבוהה יוכלו להיות פתוחים יותר לרעיונות חדשים ולתת לעצמם להתבטא ולא לדבוק כל הזמן בדרכים הישנות שאינן תמיד הדרכים הטובות ביותר.
שאפתנות: אדם המעריך את עצמו נוטה לשאוף יותר ובעל יכולת טובה יותר לבטא את עצמו. הערכה עצמית גבוהה מחפשת אתגרים בעוד הערכה עצמית נמוכה דבקה במוכר ובקל. אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה מרגישים בצורך להוכיח את עצמם לזולת.
- במהלך החיים ההערכה העצמית עלולה לעלות וליפול בהתאם לאירועים שאנו חווים. בכל פעם שאנחנו צריכים לפעול ולהתמודד עם אתגר ולבחור בבחירה הקשורה לתחום מסויים, אנו משפיעים על הרגשות שלנו כלפי עצמנו לטוב ולרע.
- הערכה עצמית מתבטאת באופן שבו מראה האדם כי הוא נהנה מחייו, בנינוחות ביחס להישגים או למגרעות, פתיחות לביקורת ובהכרה נינוחה בשגיאות וכדומה.
- פעמים רבות בני אדם הם אסירים של הדימוי העצמי השלילי שלהם היות והם פועלים לפיו ומתאימים את מעשיהם לדימוי שלהם.
- כל אדם צריך להשאר נאמן לעצמו ולפעול על פי מחשבותיו ולא על פי הכתבת החברה, כדי שאוכל להרגיש שלם עם עצמו.
אחרי שהבנו את חשיבותה של הערכה העצמית, השאלה הגדולה היא: "איך מפתחים הערכה עצמית גבוהה?". האם הוא תהליך מודע? תהליך לא מודע?